001. Legújabb hírek002. Emilia Clarke003. Galéria004. Weboldal
Búcsú az oldaltól Az első 7. évados képek Visszatérés Londonba
EXKLUZÍV feminista interjú Emiliaval
07
2017. Már
Niki Hozzászólok! Interjú

EXKLUZÍV – A The Huffington Post UK felkérte Emilia Clarke-et vendégszerkesztőnek egyik rovatába, hogy a nemzetközi nőnap (március 8) alkalmából beszéljen szemléletéről, írjon erről cikket. A Trónok harca feminista színésznője szívhez szóló, inspiráló és rendkívül motiváló sorokkal fordult rajongóihoz, melyet elsőként az E-Clarke.Org oldalon érhettek el.

,,Az életemet az egyenlőségbe vetett hitem alakította, nálunk otthon soha nem volt összehasonlítás arról, hogy értek-e annyi mindenhez, mint a testvérem. Egész egyszerűen a cselekedeteim, a döntéseim, és a családomhoz történő hozzáállásom számított. Hamar rájöttem, hogy attól hogy nő vagyok, nem érdemlek mást, mint a bátyám. Édesanyámnak és édesapámnak sem különbözik a karrierje, azonos szemléletben nevelkedtem, egyformán kezeltek engem és a testvéremet a háztartási munkákat illetően is, és a szüleim megtanítottak arra hogy egy nő igenis meg tud olyan dolgokat is csinálni, mint egy férfi. A lényeg, hogy én így nőttem fel, de akkoriban még nem osztották meg a generációnk számára, hogy ez milyen szemlélet, csak évekkel később döbbentem rá, hogy egy hihetetlen, feminista látásmód az enyém.

Az elmúlt néhány hónap során jelentős történések következtek be a nők életében, a közös megmozdulásoknak hála, gondoljunk csak a januári Women’s March-ra, ahol több mint öt millió ember kampányolt szerte a világon azért, hogy mi NŐK szabad kezet kaphassunk, változtathassunk és vezethessünk. Nem tudom, hogy olvasóként mi járhat a fejetekben, de vannak napok, amikor bűnös feministának érzem magam. Elgondolkozom, hogy vajon én mit teszek azért nap mint nap, hogy kiálljak a nők jogaiért? A személyes tapasztalataim, vagy az, hogy megértem az egyenlőtlenségi problémákat az nem elég. Miként tudnék részt venni a gyűlölet és az elnyomás elleni harcban, hogy erősítsem a nők erejét?

Ha jobban belegondolunk az, hogy vendég szerkesztek most éppen a The Huffington Post UK ‘All Women Everywhere’ rovatában talán nem is olyan komoly feladat.

Ahogy a legjobb barátom mondaná, most én vagyok a tipikus csajfőnök, aki betört egy iparágba, és van rá esélyem, hogy meghallgassák a véleményem az egyenlőtlenségi problémákról – ha éppen szerencsém van. A szerepem az HBO sorozatában betekintést ad mindenki számára , hogy milyen lehet a sorsa egy olyan nőnek, akit egyenlőtlenség és gyűlölet vesz körül, mégis feministaként kiáll magáért. Ettől eltekintve nem megyek el olyan helyzetek és emberek mellett, akik azt feltételezik, hogy csak azért mert nő vagyok, az a gyengeségemet is jelenti – az ilyen szituációk kényszerítenek arra, hogy felelősséget vállaljak a tetteimért, és szembenézzek a következményekkel. Hogy egyenlő bánásmódot kapok a munkahelyemen? Nem mindig. És a többi nő? Ők sem, és a statisztikák sem biztatóak. Kapok-e negatív kritikákat a szemléletemért? Igen. Ha nézed a Trónok harcát, akkor láthattál már meztelenül. Rengeteg kérdést kapok ezzel kapcsolatban nap mint nap. És nekem rengetegem okom van arra, hogy ne érezzem szükségesnek megmagyarázni a vetkőzésem miértjét.

Hiszek abban, hogy mindannyian megérdemeljük azt a lehetőséget, hogy nőként is hétköznapi életet élhessünk. Minden hatalmunk megvan ahhoz, hogy a gyűlöletet felcseréljük az igazságossággal, nyitott szívvel és jósággal. Ehhez pedig nem szükséges szeizmikus változás, hisz minden tanulható. Úgy vélem, hogy emberként (nemtől függetlenül) lehetőségünk van arra, hogy küzdjünk a gyűlölet ellen, és segítsük egymást az utunknak a járásában. Nem kell hülyén viselkednünk, de a hétköznapjainkat szebbé kell tennünk.

Azt hiszem, mindez a kedvességgel kezdődhet el.

Kedvesség. Tudom, ez már nem olyan menő kifejezés, ugye? De az eredménye nagyon is az! A kedvesség a közvetlen módja a céljaink megvalósításának. A kedvesség minden nap viselhető, és élvezetessé teheti a pillanatokat. Mert végtére is a kedvesség az, ami számít, ez alkotja a személyiségünket. És higgyétek el, iszonyat szexi. Csak próbáljatok meg valakinek a szemébe nézni, egyenlő bánásmóddal beszélni vele, és ne törődjetek a nemével vagy a szexuális beállítottságával – ez már a kedvesség része. Csak egy apró gesztus, de megmutatja a partnernek, hogy figyelünk rá. Képzeljétek el csak egy pillanatra, hogy milyen lenne, ha mindannyian arra törekednénk, hogy napról napra egy kicsit kedvesebbek legyünk egymással, ugye milyen hihetetlen lenne?

Hiszek abban, hogy egy nő sikere az minden nő sikere is. Hiszek abban, hogy minden nőnek úgy kell élnie az életét, ahogy ő jónak látja… kaphatunk mi is hatalmat, de ennek a kulcsa az, ha többet törődünk a körülöttünk lévőkkel. Egy kis jó cselekedet hatalmas dolgokat tud elindítani. A nemzetközi nőnap alkalmából nem tervezek semmi hatalmasat, azt meghagyom a vezetőknek és a politikusoknak – ehelyett azt javaslom, hogy kezdjük el fokozni a mások iránti kedvességünket, tegyünk szert ezáltal hatalomra, osszuk meg ezt egymással testvérként.

Ahogy az utóbbi időkben olvastam is, a kedvesség az nagyon szexi, jó hatással van ránk, boldognak és értékesnek érezzük magunkat tőle. Ha a pozitív cselekvés egyéni kis tettekkel párosul, idővel még felemelőbb lesz, és változást fog eredményezni… változás egy olyan társadalom felé, ahol az egyenlőség uralkodik, ahol a kedvesség tart minket két lábon a földön, miközben az akadályokat együtt leküzdjük.

Bízom benne, hogy a hangommal és a feminista szemléletemmel elősegíthetem azt, hogy a fiatal lányok és fiúk egyenlőként bánjanak egymással.”

Emilia Clarke

}