Életrajz

Emilia Clarke Londonban született, majd Berkshire-ben nevelkedett. Édesapja színházi hangmérnökként dolgozik, és van egy öccse is. Emilia 3 éves korában kezdett el érdeklődni a színészet iránt, miután megnézte a Show Boat című musicalt, amin nem mellesleg édesapja is dolgozott. A Rye St Antony School-ban és Oxfordon a St Edward’s School-ban végezte el tanulmányait, majd színészetet tanult a Drama Centre Londonban, ahol 2009-ben sikeres vizsgát tett.

Clarke korai munkái St. Edwards-os idejére tehetőek, majd tíz darabban játszott a Drama Centre Londonban is, 2009-ben a Sense produkcióban, majd két Samaritans reklámban is feltűnt. Az első filmes szerepét az University of London diákjaként kapta meg egy rövid filmben. 2009-ben az első televíziós megjelenésére is sor került, Saskia Mayert formálta meg a brit szappanoperában, a Doctorsban, majd 2010-ben a Triassic Attack filmben is feltűnt. Ebben az évben a Screen International magazin a ,,Holnap brit sztárjának” választotta, vagyis megalapozottnak vélték sikerét a jövőre nézve.

2010-ben  Emilia jelentkezett Daenerys Targaryen szerepére az HBO fantasy könyven alapuló induló sorozatába, a Trónok harcába. A show 2011. áprilisában debütált, sikereket ért el, és immár hat éve alakítja a népszerű sárkányok anyját a sorozatban. Emilia 2011-ben megnyerte az Ewwy díjat Best Supporting Actress in a Drama kategóriában.

2012-ben a Spike Island című filmben tűnt fel, majd 2013 áprilisában a Broadwayen is bemutatkozott, Holly Golightly karakterét keltette életre a Breakfast at Tiffany’s darabban. Ugyanebben az évben Jude Law mellett tűnt fel a Dom Hemingway című alkotásban. 2014-ben James Franco oldalán kapott szerepet a Garden of Last Days című filmben, de a film gyártását két héttel a forgatások előtt törölték. Emilia jelentkezett Anastasia Steele karakterére az Ötven Árnyalat Trilógiába, de visszakozott, amikor világossá vált számára, hogy a meztelenkedés elkerülhetetlen lenne a filmben. 2015-ben Sarah Connor alakította a Terminator Genisys című filmben. 2016. június 3-án mutatták meg Me Before You című filmet, amely egy bestseller könyv adaptációja, és Louisa Clark-ot formálta meg benne.

Clarke fogja játszani Nursa Verena karakterét a Voice from the Stone című filmben.